Sony’s heleigde datterselskap som ordner opp med det de trenger på animasjonsfronten innen film og spill.

Kan tilby “alt”

Aniplex ble stiftet i 1995 av Sony for å gi dem et spydhode inn mot animasjonsverdenen. Siden den tid har Aniplex bevist sin berettigelse gjennom en rekke suksesshistorier. Animasjon er bare èn av mange forretningsområder de driver med.

Selskapet er f.eks hovedprodusent og -leverandør av musikk (!) til alle Sony’s mange data- og TV-spill. Og de er ikke fremmede for å produsere egne videospill heller.

Andre ting de har blitt store på, er leketøysproduksjon. Gjerne basert på kjente figurer fra Sony’s egne spill og filmer. De lager skrivesaker, penalhus og ransler til skolekidsa. Fans og samlere som kjøper “alt” dedikert til animè-heltene sine, får også kjøpt snop og kjeks og andre matvarer produsert og lisensiert av nettopp Aniplex.

Noe de også har gjort med stor suksess, som få andre animasjonsstudioer har kanskje verken tenkt på eller følt seg i stand til, er å lage helintegrerte opplevelser for betalende fans. Som da de arrangerte Fullmetal Alchemist Festival med filmvisning, suvenirsalg, omvisning inne i filmstudioet og annen underholdning.

De ca 80 medarbeiderne i hovedselskapet genererer snaue 200 millioner kroner i årlig omsetning på ablegøyene sine.

Bygger seg opp i USA

For å få bedre fotfeste om det amerikanske markedet, etablerte de i 2005 et eget datterselskap i USA : Aniplex of America. Her videreutvikler de forretningsområder de allerede er gode på hjemme i Japan : musikk og animasjon.

Aniplex of America har bl.a åpnet egen strømmetjeneste på nett for en mer effektiv salgsdistribusjon av filmer og serier fra moderselskapet. Her kan moderne kunder laste ned eller streame filmer når og hvorfra de enn måtte ønske det.

Av rettighetsårsaker begrenser dette seg stort sett til amerikanske kunder, men selskapet rapporterer forståelig nok om hvor mye mer lønnsomt det er å “kun” selge visning av en film over nettet, kontra å måtte brenne den på en DVD, emballere og distribuere den fysiske filmen.

På enne måten får firmaet heller ingen lagerkostnader og store varelagre med usolgte kopier som til slutt må destrueres og kjøres på nærmeste søppeldynge. Noe de opplever med i sitt andre, amerikanske selskap : Aniplex+, som selger fysiske kopier av filmene og seriene deres.

Kritiske røster, både innad i Sony og Aniplex, men også eksternt, påpeker at reinspikka strømmetjeneste kanskje ikke bare er positiv og lukrativ. Selskaper følger nøye med på de ulovlige fildelingstjenestene i verden og beregner hva de taper på at folk laster opp ogned piratkopier av filmene deres.

I USA har Sony vært med og finansiert og støttet rettslig forfølgelse av privatpersoner som har delt musikk eller filmer og TV-serier uten lov. Synderne som er tatt på fersken får gjerne noen erstatningskrav mot seg som er alldeles hinsides – gjerne millioner av US dollars.

Dette er ment å ha preventiv virkning og skal virke avskrekkende på andre pirater, men bidrar også til å skape generel frykt og misnøye blant vanlige forbrukere. For hvem av oss er det vel som aldri har lastet ned piratkopiert materiale noen gang??

Enkelte business-kommentatorer har påpekt at Sony og Aniplex med dette risikerer å skape mer dårlig PR for seg selv, enn den goodwillen de har opparbeidet seg hos tilhengere av alle de positive tingene de produserer og driver på med.

Privacy Policy